Over

In 1999 debuteert Sasja Janssen in De Revisor met een fragment uit ‘De brieven’, een ongepubliceerde novelle van haar hand. In 2001 verschijnt de roman De kamerling, gevolgd door Teresa zegt in 2005. Vanaf 2006 schrijft zij voornamelijk poëzie en verschijnen er drie bundels: Papaver (2007) in Wie wij schuilen (2010, nominatie de Jo Peters poëzieprijs) en het bejubelde Ik trek mijn species aan verschenen, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015. In 2017 verschijnt Happy, gevolgd door Virgula in 2021, beide zeer goed ontvangen.

Virgula is bekroond met de prestigieuze Awater Poëzieprijs en stond op de shortlist van De Grote Poëzieprijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs, de Herman de Coninckprijs en de KANTL Poëzieprijs. De bundel is in het Spaans verschenen, Vírgula, bij uitgeverij Serapis (2021), vertaald door Micaela van Muylem, en in het Engels, Virgula, bij uitgeverij prototype (2024), vertaald door Michele Hutchison.

Ze trad o.a. op in de Prinsentuin, Het Tuinfeest, De Nacht van de Poëzie, de SLAA, Perdu, de Cello Biënnale, en was regelmatig te gast op de radio (De Avonden, Opium op 4, Desmet Life). Ze nam deel aan internationale poëziefestivals in Nicaragua (Granada), Colombia (Medellín), Mexico (Guadalajara International Bookfaire) en in Argentinië (Buenos Aires).
Haar werk is in het Spaans, Engels en Iraans vertaald.